Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaComunicate de presa“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
19.06.2008
Comunicat de presă

Procesul de organizare şi desfăşurare a concursului din 7 mai 2008 pentru utilizarea frecvenţelor radio şi canalelor TV a purtat un caracter defectuos şi s-a derulat cu unele abateri de la legislaţia în vigoare. Aceasta este una dintre concluziile studiului de caz realizat de 10 ONG-uri de media şi din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL), monitorizează modul în care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului.

Monitorii din cadrul proiectului consideră, între altele, că desfăşurarea concursului s-a efectuat fără ca CCA să elaboreze expres cerinţele faţă de serviciile de programe pentru frecvenţele radio şi canalele TV anunţate la concurs, aşa precum prevede legislaţia în vigoare. În acelaşi timp, dosarele participanţilor la concurs au fost apreciate în lipsa unor criterii de departajare clare, exacte, măsurabile, pe care CCA era obligat, în condiţiile legii, să le elaboreze şi să le facă publice. În absenţa acestora, credibilitatea unor decizii ale CCA privind acordarea frecvenţelor radio şi a canalelor TV a fost pusă la îndoială de către solicitanţii de frecvenţe.

De asemenea, decizia CCA cu privire la bilanţul concursului pentru utilizarea frecvenţelor radio şi canalelor TV nu conţine motivaţii susţinute de argumente convingătoare şi explicaţii ce ar justifica rezultatele votării. Astfel, experţii constată că CCA, în mod repetat, adoptă decizii fără a le motiva, încălcând prevederile art.40 alin.(4) al Codului audiovizualului. În opinia monitorilor, sintagma „ca urmare a dezbaterilor publice şi în conformitate cu rezultatele votării deschise învingător se declară …”, folosită de fiecare dată în decizia CCA pe post de „argument”, este departe de a constitui un criteriu de argumentare şi motivare a deciziilor adoptate.

Nerespectarea în continuare a unor prevederi exacte ale Codului audiovizualului, prin modul în care se desfăşoară concursul şi se iau decizii, trezeşte suspiciunea şi nedumerirea solicitanţilor, a opiniei publice, a consumatorilor de programe, afectează imaginea CCA în calitate de autoritate publică autonomă, responsabilă pentru implementarea şi respectarea Codului audiovizualului, şi în cea de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului, periclitează procesul de aderare la valorile democraţiei europene.

***

ONG-urile de media şi din domeniul drepturilor omului, sub egida APEL, monitorizează modul în care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului. Echipa de implementare a proiectului este constituită din experţi şi consultanţi din rândul societăţii civile: Asociaţia Juriştilor Independenţi, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul Acces-Info, Centrul Independent de Jurnalism, Comitetul pentru Libertatea Presei, Comitetul pentru Apărarea Drepturilor Umane şi Profesionale, Juriştii pentru Drepturile Omului, OWH-Studio, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova.

Prin proiectul „Monitorizarea implementării Codului Audiovizualului”, finanţat de Fundaţia Soros Moldova, se urmăreşte instituirea unui mecanism de control public asupra modului în care este aplicată legislaţia audiovizuală din Republica Moldova.

Chişinău, 19 iunie 2008

Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(1)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaComunicate de presa“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 331013
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran