Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaComunicate de presa“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
24.07.2008

MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”


Comunicat de presă


Radiodifuzorul public naţional „Teleradio-Moldova” stagnează în procesul de raliere la standardele profesionale, dictate de legislaţia audiovizuală şi de normele deontologice, se arată în raportul de monitorizare elaborat de 10 ONG-uri de media şi din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL), monitorizează modul în care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului.

Rezultatele monitorizării programelor de ştiri ale IPNA Compania “Teleradio-Moldova” în perioada 30 iunie – 6 iulie 2008 relevă faptul că publicul este informat preponderent dintr-o singură sursă (de regulă oficială) fiind încălcat principiul echidistanţei, peste 40 la sută din ştiri şi subiecte au un caracter părtinitor, iar jumătate dintre acestea poartă un caracter laudativ, fiind încălcat principiul echidistanţei şi imparţialităţii în oglindirea evenimentelor. Monitorii mai constată că actorilor principali (primele 3 persoane în stat) le-au fost oferite spaţii largi în ştirile şi subiectele monitorizate, iar opiniile opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare nu au fost oglindite defel.

Rezultatele monitorizării arată că şi IPRA Compania „Teleradio-Găgăuzia” bate pasul pe loc în procesul de implementare a prevederilor Codului audiovizualului, Legii audiovizualului a UTA „Gagauz-Yeri” şi Codului de conduită a Radiodifuzorului. Ştirile şi subiectele monitorizate, în mare parte, încă nu corespund rigorilor profesionale: majoritatea materialelor sunt realizate dintr-o singură sursă; nu este asigurat un spectru larg al pluralismului şi diversităţii de opinii; se menţine cota sporită a ştirilor şi subiectelor părtinitoare. Totodată, monitorii au constatat că din grila radioului public regional au dispărut programele de ştiri în limba română, fapt care se constituie într-o gravă încălcare a prevederilor Codului audiovizualului.


Supravegherea modului în care sunt implementate şi respectate prevederile legislaţiei audiovizuale este exemplificată şi prin două studii de caz. Primul studiu se referă la supravegherea activităţii Consiliului Coordonator al Audiovizualului de către Parlamentul Republicii Moldova prin dezbaterea raportului anual al CCA. În opinia experţilor, Parlamentul a obligat CCA să elaboreze un program de măsuri în vederea optimizării activităţii sale, precum şi a activităţii tuturor instituţiilor audiovizualului din ţară, contrar legislaţiei în vigoare, întrucât prezentarea programului respectiv este condiţionată de respingerea raportului de către deputaţi, lucru care nu s-a întâmplat. Al doilea studiu de caz vizează Caietul de sarcini al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” pe anul 2009. Dată fiind inconsistenţa documentului, experţii recomandă CCA să remită Companiei proiectul Caietului de sarcini pentru redactări de fond, în special pentru a elimina riscurile de cenzură/autocenzură şi de substituire a jurnalismului cu crearea de imagine.

***

ONG-urile de media şi din domeniul drepturilor omului, sub egida APEL, monitorizează modul în care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului. Echipa de implementare a proiectului este constituită din experţi şi consultanţi din rândul societăţii civile: Asociaţia Juriştilor Independenţi, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul Acces-Info, Centrul Independent de Jurnalism, Comitetul pentru Libertatea Presei, Comitetul pentru Apărarea Drepturilor Umane şi Profesionale, Juriştii pentru Drepturile Omului, OWH-Studio, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova. Prin proiectul „Monitorizarea implementării Codului audiovizualului”, finanţat de Fundaţia Soros Moldova, se urmăreşte instituirea unui mecanism de supraveghere publică asupra modului în care este aplicată legislaţia audiovizuală din Republica Moldova.


Chişinău, 24 iulie 2008


Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(1)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaComunicate de presa“MONITORIZAREA MODULUI ÎN CARE SUNT APLICATE PREVEDERILE CODULUI AUDIOVIZUALULUI”
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 331013
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran