Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaComunicate de presaCOMUNICAT DE PRESĂ
COMUNICAT DE PRESĂ
13.09.2010

IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, pentru prima dată de la 2003 încoace, a reflectat relativ adecvat, echilibrat şi multilateral procesul electoral pentru referendumul constituţional din 5 septembrie 2010. Acest fapt îl relevă rezultatele monitorizării, efectuate de Asociaţia Presei Electronice APEL în perioada 5 august – 5 septembrie 2010, făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă pe data de 13 septembrie. Aceleaşi rezultate demonstrează că IPRA „Teleradio-Găgăuzia”, în mare parte, a repetat practicile defectuoase din campaniile electorale anterioare.

Radiodifuzorii publici au oferit şanse egale tuturor formaţiunilor politice în utilizarea timpilor de antenă în scopuri electorale. Parte dintre participanţii la referendum au ratat această oportunitate. PPCD a utilizat cel mai mare volum de timp oferit pentru publicitate electorală şi timpi de antenă gratuit. PLDM şi PDM deţin întâietatea la capitolul publicitate electorală contra plată.

Teleradio-Moldova a difuzat un volum important de spoturi şi emisiuni de educaţie electorală, în timp ce Teleradio-Găgăuzia a neglijat acest aspect al procesului electoral.

Teleradio-Moldova a admis derogări nesemnificative de la cerinţele normelor legale şi anume: nu a respins un spot de publicitate electorală care avea o durată mai mică de 30 de secunde, iar Radio Moldova a difuzat în aceeaşi zi spoturi publicitare a două partide în volum ce-l depăşea pe cel indicat de legislaţie.
Teleradio-Găgăuzia a admis derogări de la legislaţia electorală în mai multe rânduri: a oferit timpi de antenă gratuit pentru mesaje electorale doar în primele 3 zile ale campaniei; a planificat dezbaterile electorale la radio într-un spaţiu în afara prime-time-ului; a difuzat spoturi de agitaţie electorală a câtorva partide în ziua de 4 septembrie.

Rezultatele monitorizării mai relevă că în pregătirea ştirilor electorale radiodifuzorii publici au apelat mai des la funcţionarii de stat decât la experţi sau la funcţionari electorali. În raportul bărbaţi-femei, ca protagonişti ai ştirilor,  prevalează net bărbaţii.
Este primul raport de monitorizare a activităţii radiodifuzorilor publici, efectuat de APEL, într-un proiect susţinut de Fundaţia Soros-Moldova în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte. APEL va monitoriza radiodifuzorii publici şi în viitoarea campanie electorală pentru alegeri parlamentare anticipate.

13 septembrie 2010                                                                                Asociaţia Presei Electronice APEL

Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(1)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaComunicate de presaCOMUNICAT DE PRESĂ
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 381992
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran