Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. NIT, Curier, 13 iulie, ora 21.30
Studiu de caz. NIT, Curier, 13 iulie, ora 21.30
23.07.2009

Videomonitorul curent analizează ştirea electorală, inserată în programul informativ Curier din 13 iulie al postului de televiziune NIT, despre decizia CEC de a interzice derularea unui spot publicitar al PCRM.

Potrivit ştirii analizate, Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală să examineze oportunitatea derulării unui spot publicitar al PCRM. Protagonistul acestuia, dar şi ţinta lui directă, s-a dovedit a fi  Marian Lupu.  Spotul cu pricina a reluat, dar într-un context advers, discursul ţinut de actualul lider al PDM pe timpurile când acesta era membru al PCRM şi pleda, în alt spot publicitar din campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, în favoarea comuniştilor. CEC, analizând demersul PDM, a interzis utilizarea spotului de referinţă. Decizia în cauză a trezit dezacordul PCRM, care, la rândul lui, intenţionează s-o conteste în instanţa de judecată. 

NIT nesocoteşte normele regulamentare de amplasare a publicităţii electorale

 NIT, abordând subiectul dat într-o ştire difuzată în cadrul programului informativ Curier,  în debutul materialului, a reprodus integral spotul publicitar de referinţă. Astfel postul de televiziune a comis concomitent cel puţin două nereguli:

  • A admis o derogare de la art. 22 al Regulamentului  privind reflectarea campaniei electorale în noul Parlament din 29 iulie 2009 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, aprobat prin hotărârea CEC nr. 2641 din 23 iunie 2009, în care se spune în mod expres următoarele: „În buletinele de ştiri, programele informative, sportive, emisiuni pentru copii, emisiuni cu tematică religioasă şi/sau cultural-artistică nu poate fi inclusă publicitate electorală”.
  • A ignorat decizia CEC de a sista difuzarea spotului publicitar în cauză, decizie  la care se face referinţă în materialul propriu-zis.

În felul acesta, NIT s-a arătat a fi exponentul indubitabil al PCRM.

Ştirea electoral poartă un caracter dezechilibrat 

Subiectul abordat în ştirea electorală de rigoare este unul de natură conflictuală. Din această perspectivă  apelarea  la punctele de vedere ale tuturor părţilor  ar fi corespuns în totalitate normelor profesionale şi ar fi permis consumatorului de informaţie să-şi formeze liber propria viziune asupra subiectului abordat. NIT, însă, a preferat să ofere  argumentarea unei singure părţi (Sergiu Sârbu, reprezentant PCRM la CEC), ignorându-le pe celelalte două (PDM şi CEC). În rezultat, abordarea situaţiei conflictuale s-a dovedit a fi unilaterală şi părtinitoare. Vom releva şi faptul că aceste trăsături ale ştirii analizate au fost consolidate şi de informaţia, preluată de la Moldpres, de pe banda rulantă ce a însoţit difuzarea materialului de referinţă („Liderii UTC din Moldova: Partidele liberale promovează o politică de discriminare faţă de tineri, iar singura formaţiune care cu siguranţă va avea reprezentanţi ai noii generaţii în viitorul parlament este PCRM”).

În concluzie vom remarca:  amplasarea în ţesutul ştirii a spotului publicitar cu un mesaj clar anti-PDM conjugată cu tratarea parţială a subiectului controversat conferă ştirii electorale de referinţă substanţa proprie agitaţiei electorale. Atare practică contravine normelor profesionale şi bunei informări a cetăţenilor. În context, vom aminti că ştirea de referinţă a fost pusă pe post în ziua când Consiliul Coordonator al Audiovizualului, într-un comunicat de presă, recomanda instituţiilor audiovizuale „să asigure în programele de ştiri imparţialitatea, echilibrul şi favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere ale concurenţilor, iar în cazul subiectelor ce vizează situaţii de conflict, să respecte principiile de informare din mai multe surse”.

Videomonitorul este realizat în cadrul Proiectului„Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2009 şi sporirea impactului monitorizărilor prin vizualizarea cazurilor de încălcare flagrantă a prevederilor legale şi a deontologiei profesionale”. Acest proiect este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Conţinutul comentariului nu reflectă, neapărat, viziunea Fundaţiei Eurasia, Sida/Asdi sau USAID.   

Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(3.66667)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. NIT, Curier, 13 iulie, ora 21.30
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 386476
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran