Pe parcursul celor 31 de ani de independenţă în ţara noastră s-a conturat o mass-media, care a oscilat între extreme, influențată de regimurile politice. Totuşi, timp de trei decenii, nu s-a reuşit afirmarea unei prese libere şi în special, independente, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, jurnalistul şi fostul director al postului naţional de radio, Alexandru Dorogan.
Potrivit jurnalistului, după obţinerea independenţei, procesele mediatice au devenit mult mai complicate, s-a conturat o presă împărţită pe baricade, iar pe alocuri, mass-media a devenit mult mai responsabilă. „Noi avem o mare libertate pentru presă, dar noi nu avem o presă liberă, pentru că, în opinia mea, eu văd dependenţa anumitor mijloace, anumitor furnizori de servicii media audiovizuale, anumitor agenţii. Le deschizi şi vezi de cine depind. Asta e trist. La atâţia ani de independenţă a Republicii Moldova în care, totuşi afirm categoric condiţii pentru presă liberă, din punct de vedere al legii, s-au creat, iar din punct de vedere al responsabilităţii jurnaliştilor, cred că noi avem multe de învăţat”, a afirmat Alexandru Dorogan.
Una dintre problemele din spaţiul mediatic de la noi din ţară este goana după audienţă, iar din dorinţa de a fi primii şi fără a verifica sursele, iau naştere ştirile false, potrivit lui Alexandru Dorogan. „Cât de credibil este serviciul care te informează, pe deoparte depinde şi de consumator. În mare parte, probabil trebuie să creştem acest consumator care alege. Goana după produsul final ignorează interesul public, dorind cât mai mulţi consumatori, pe când interesul public este interesul întregii societăţi. Mai trist este atunci când intenţionat unele servicii media își orientează consumatorii lor, prin produsul pe care îl au, pe falsuri. Îşi prind consumatorii în capcană, îşi fac audienţă prin ştiri false, marele rezultat al concurenţei neloiale”, a spus Alexandru Dorogan.