Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat în ședința de vineri, 15 septembrie, Metodologia privind constatarea și evaluarea cazurilor de dezinformare în conținuturile audiovizuale. La elaborarea acesteia s-a ținut cont de bunele practici adoptate la nivelul Uniunii Europene și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Metodologia prevede etapele de evaluare a unui caz de dezinformare de către CA în urma unei petiții sau a unui control inițiat de instituție, descrierea contextului în care a apărut cazul, aplicarea criteriilor de evaluare prin răspunsuri la un set de întrebări, inclusiv dacă informația cu caracter fals sau înșelător răspândită a dăunat sau este în măsură să dăuneze securității naționale.
Pe 11 septembrie 2023 a intrat în vigoare o nouă redacție a definiției de dezinformare în Codul serviciilor media audiovizuale și anume „dezinformarea este răspândire intenționată, pe orice cale, în spațiul public, a informațiilor al căror caracter fals sau înșelător poate fi verificat și care sunt de natură să dăuneze securității naționale”.
Metodologia a fost consultată public și include propuneri din partea AO „Centrul Pentru Jurnalism Independent” și AO „Asociația Presei Electronice”.
Sursa: CA