Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu hotărârea judecătorească de sancționare contravențională a administratorului Jurnal TV, Val Butnaru, pentru calomnie și consideră că sancțiunile excesive aplicate au un efect descurajator asupra exercitării libertății mass-mediei.
La 26 iulie 2022, sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău a emis o hotărâre prin care a constatat vinovăția administratorului Jurnal TV, Val Butnaru, în comiterea contravenției de calomnie. Judecătoarea Elena Ungureanu a dispus aplicarea sancțiunii sub formă de amendă cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții de media pe un termen de șase luni. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune, a depus o plângere la Poliție. Fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Vitalie Grabovschi, a acuzat Jurnal TV că a răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.
Organizațiile semnatare reamintesc că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, jurnaliștii beneficiind de o serie de garanții care asigură protecția sporită împotriva tentativelor de împiedicare a activității presei. Persoanele care se consideră defăimate pot utiliza mijloace de apărare și de restabilire în drepturi prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare, care presupun asigurarea cerințelor instituite pentru presă în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții de media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei.
Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare ilegală a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acesta nu este singurul caz când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate drept o armă împotriva reprezentanților mass-media. Aceste practici sunt capabile să determine presa să se abțină de la exprimarea criticilor și să descurajeze jurnaliștii să contribuie la dezbaterea publică a chestiunilor de interes pentru comunitate.
În acest context, cerem autorităților să se abțină de la practicile de încadrare juridică defectuoasă și eronată a acțiunilor jurnaliștilor în fapta prevăzută de Codul contravențional (Calomnia).
Solicităm organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Media Guard
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
RISE Moldova