A fost adoptat proiectul de lege privind accesul la informații de interes public

Proiectul de lege privind accesul la informații de interes public a fost adoptat, în cadrul ședinței plenare de vineri, 9 iunie, cu votul majorității parlamentare.

Noua lege are ca scop asigurarea transparenței activităților din sectorul public, potrivit serviciului de presă al Legislativului. Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public. De asemenea, proiectul definește termenul de informații de interes public, prevede extinderea listei furnizorilor de informații, precum și micșorarea termenului-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor.

O altă prevedere a noii legi vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Astfel, accesul la informații de interes public poate fi limitat dacă dezvăluirea informației va prejudicia siguranța publică, relațiile internaționale, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, drepturile de proprietate intelectuală, secretul comercial etc. Totodată, va fi interzisă limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.

Proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene. Proiectul a fost dezbătut și pe platforma Grupului de lucru privind legislația mass-media, iar experții de la Freedom House Moldova, API, APEL și CJI au venit cu mai multe propuneri de îmbunătățire a documentului.

Sursa: multimedia.parlament.md

Social Media:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top