Strategia în domeniul educației media pe dimensiunea serviciilor media audiovizuale a fost prezentată, marți, 10 septembrie, de Consiliul Audiovizualului (CA), în cadrul Forumului Global în domeniul Educației Media și Integrității Informaționale: Combaterea Dezinformării și Promovarea Autoreglementării.
Strategia a fost elaborată de Martina Chapman, expertă asociată din cadrul Consiliului Europei în domeniul educației media și informaționale, la solicitarea CA, cu susținerea financiară a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.
Strategia se axează pe următoarele direcții:
- – concentrarea pe o colaborare strategică între partenerii de colaborare;
- – crearea unei baze naționale de cunoștințe/informații;
- – lansarea inițiativelor de sensibilizare și abilitare a beneficiarilor;
- – îmbunătățirea comunicării între membrii comunității de alfabetizare media.
Contribuirea la sporirea nivelului de alfabetizare informațională și media în societate a fost inclusă ca acțiune distinctă în Planul de acțiuni al CA începând cu acest an.
Educația media, ca domeniu distinct de acțiune și intervenție, este menționată într-o serie de acte adoptate la nivel național, precum: Planul Interministerial privind Alfabetizarea Informațională și Media; Programul național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023 – 2026; Strategia de securitate informațională pentru anii 2019-2024 și Codul serviciilor media audiovizuale.
Forumul a fost organizată de International Media Support (IMS), cu sprijinul Uniunii Europene, al Fundației Soros Moldova și al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Sursa: CA