Coaliția Civică Pentru Alegeri Libere și Corecte, care este constituită din circa 40 de organizații neguvernamentale, apreciază scrutinul din 5 și 19 noiembrie ca fiind parțial liber și corect.
Directorul executiv al ADEPT, organizație membră a Coaliției, Igor Boțan, a menționat într-o conferință de presă la IPN că restricțiile privind dreptul de a fi ales au fost introduse de Parlament după adoptarea la 19 iunie a hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității Partidului „Șor”.
Au fost organizate dezbateri la care au participat și membrii Coaliției, însă opinia acestora a fost trecută cu vederea de către autorități. A urmat opinia Comisiei de la Veneția și hotărârea Curții Constituționale, după care Parlamentul în plina campania electorală s-a văzut nevoit să revadă legislația electorală privind dreptul de a alege și de a fi ales.
Aceasta intervenție a Parlamentului în procesul electoral a creat anumite incertitudini pentru concurenții electorali, de aceea amprenta acestor evenimente s-a resimțit și a fost menționată de participanții la acest scrutin, a subliniat Igor Boțan.
Competitivitatea scrutinului a fost asigurată prin participarea în procesul electoral a două treimi din partidele înregistrate. Din cele 60 de partide la alegeri au participat 37. Alegătorii au avut o gamă largă de opțiuni pentru a-și exprima votul, totuși cu doar două zile înainte de alegeri a intervenit Comisia pentru Situații Excepționale cu decizia de a exclude din procesul electoral Partidul „Șansă” care, neparticipând niciodată la alegeri și neraportând niciodată Comisiei Electorale Centrale despre activitatea sa financiară, a reușit în doar câteva săptămâni să înregistreze concurenți electorali în 80% din circumscripțiile electorale, practic egalând în acest sens partidele care sunt consacrate. Până la urmă, formațiunea a fost scoasă prin decizia CSE-ului. Este adevărat că formațiunea a avut dreptul să conteste această decizie. Până în prezent lucrurile rămân în suspans, nu este o hotărâre definitivă pe marginea acestui incident. Astfel de evenimente în plina campania electorală, de asemenea, își lasă amprenta asupra caracterului liber al alegerilor, a declarat Igor Boțan.
Șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, a declarat că alegerile locale generale din 5 și 19 noiembrie s-au desfășurat în conformitate cu prevederile noului Cod Electoral, care în premieră a fost utilizat în cadrul acestui scrutin. Administrarea alegerilor s-a desfășurat transparent și profesionist, totuși „activitatea Comisiei Electorale Centrale a fost marcată de un șir de aspecte negative”, precum lipsa resurselor umane care pe alocuri a creat dificultăți în ceea ce ține de asigurarea controlului și a supravegherii raportării financiare a concurenților electorali, dar și s-a manifestat prin întârzieri în publicarea de contestații, sesizări care au fost depuse de către concurenții electorali.
Declaratia CALC privind alegerile locale generale 2023