Pe parcursul lunii august, echipa Consiliului Audiovizualului din subdiviziunile Control servicii media audiovizuale, Juridică, Licențiere, Politici Publice și Comunicare a participat la un ciclu de instruiri cu tematica ”Monitorizarea conținuturilor audiovizuale cu caracter electoral”. În calitate de formator a fost expertul media al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi.
Participanții au studiat noile prevederi legale, care vizează reflectarea alegerilor în mass-media și anume:
- Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) nr. 1137 din 28.07.2023, cu modificările ulterioare;
- Hotărârea CEC nr. 2660 din 31.07.2024 cu privire la particularitățile reflectării în mass-media a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024;
- Metodologia de monitorizare a programelor audiovizuale cu caracter electoral, aprobată prin Decizia CA nr. 166 din 14 iunie 2024.
Echipa de monitori a mai fost ghidată în privința completării noilor modele ale fișelor de monitorizare, dar și în ce privește structura și conținutul rapoartelor de monitorizare.
Exercițiile practice au presupus lucrul în echipe și analiza propriu-zisă, conform indicatorilor de monitorizare, a modului în care anumite posturi de televiziune reflectă activitatea potențialilor concurenți electorali/participanți la referendum, în cadrul buletinelor de știri și în emisiunile de dezbateri.
O rundă de discuții a fost dedicată simulării unei sesizări externe venite în adresa CA, având ca obiect modul în care este reflectată campania electorală de către o serie de furnizori de servicii media.
Cele zece sesiuni de instruire au fost organizate cu suportul financiar al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care a susținut și elaborarea proiectului Metodologiei de monitorizare a programelor audiovizuale cu caracter electoral.
Sursa: CA