RSF | Moldova, pe locul 28 în Indicele privind Libertatea Presei în 2022

Rep. Moldova se află pe locul 28 din 180 de țări la nivel mondial, în creștere cu 12 poziții, în Clasamentul privind Libertatea Presei în 2022, publicat la 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, de organizația internațională Reporteri Fără Frontiere.

Cea mai bună poziționare, RM o are la indicatorul legislativ – locul 14 (+ 7 poziții; locul 21 în 2021), iar cea mai joasă este atestată la cel al securității – locul 61 (-17 poziții; locul 44 în 2021). La ceilalți trei indicatori RM a înregistrat următoarele rezultate: politic (locul 23), economic (locul 44) și social (locul 26).

Potrivit RSF, mass-media din Rep. Moldova continuă să fie împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale. Oligarhii și liderii politici influențează puternic pozițiile editoriale și domină piața de publicitate. Confruntate cu un mediu economic dificil și slăbite de prăbușirea pieței de publicitate din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, instituțiile mass-media independente se confruntă cu dificultăți financiare, se mai precizează în compartimentul dedicat Rep. Moldova.

Conform documentului, Consiliul Audiovizualului (CA), prin activitatea sa, a exercitat controlul asupra dezinformării și a discursurilor instigatoare la ură, iar instituțiile mass-media care transmit conținut propagandistic produs în Rusia au fost slăbite. De asemenea, se face referință la suspendarea licențelor de emisie pentru șase televiziuni pro-ruse din RM în decembrie 2022.

Sursa: https://rsf.org/en/country/moldova

Social Media:

Leave a Comment

Scroll to Top