Organizațiile neguvernamentale de media semnalează că mai multe probleme ce afectează presa, cum ar fi reziliența redusă la situațiile de criză, lipsa sustenabilității financiare, obstrucționarea dreptului de acces la informație și erodarea încrederii publicului în informații, persistă și necesită să fie soluționate eficient și prompt.
Constatările se regăsesc în Memoriul privind libertatea presei în Rep. Moldova ( 3 mai 2022 – 3 mai 2023), document lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, proclamată de Adunarea Generală a ONU acum trei decenii.
Memoriul punctează îmbunătățiri minore pe câteva segmente ce influențează exercitarea misiunii sociale a mass-mediei. Totuși, progresul înregistrat nu poate fi calificat drept tendință stabilă, potrivit autorilor Memoriului.
ONG-urile semnatare mai remarcă faptul că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a developat vulnerabilitatea spațiului informațional al Rep. Moldova în fața amenințărilor hibride, menționând că autoritățile trebuie să-și eficientizeze politicile și mecanismele de intervenție pentru redresarea situației.