Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul ilegal al paznicului Comitetului executiv al Găgăuziei, care a agresat fizic și verbal echipa de filmare CU SENS. Organizațiile semnatare solicită organelor de drept să sancționeze agresorul pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media și intimidarea jurnaliștilor. Cerem Î.S. „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să tragă la răspundere disciplinară angajatul întreprinderii, iar Comitetului executiv al Găgăuziei să asigure că toți reprezentanții autorității adoptă o conduită adecvată în raport cu instituțiile mass-media și jurnaliștii.
La 26 februarie, jurnalista CU SENS Elena Celac și colegul său, cameramanul Serghei Aga, au fost bruscați și intimidați fizic și verbal de paznicul clădirii Comitetului executiv al UTA Găgăuzia. El a încercat să împiedice activitatea jurnalistică a reporterilor care intenționau să participe la ședința publică a autorității, interzicându-le să filmeze inclusiv clădirea din exterior și motivând că presa are nevoie de permisiune în acest sens. Chemați la fața locului de reprezentanții Comitetului executiv, polițiștii au întocmit un proces-verbal și au declarat că jurnaliștii își pot continua activitatea.
Organizațiile semnatare condamnă comportament sfidător al paznicului Comitetului executiv al Găgăuziei, subliniind că acțiunile acestuia constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.
Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, împiedicarea accesului la ședințele publice ale autorităților, precum și acostarea jignitoare în locuri publice a persoanelor constituie fapte incriminate de legislație.
Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașului, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.
Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor.
Totodată, solicităm Î.S. „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să tragă la răspundere disciplinară angajatul întreprinderii, iar Comitetului executiv al Găgăuziei – să asigure că toți reprezentanții autorității adoptă o conduită adecvată în raport cu instituțiile mass-media și jurnaliștii.
- Centrul pentru Jurnalism Independent
- Asociaţia Presei Independente
- Asociația Presei Electronice
- Comitetul pentru Libertatea Presei
- Asociația Media-Guard
- RISE Moldova
- Centrul „Acces-Info”
- Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic