ONG-urile de media condamnă restricțiile ilegale impuse de regimul de la Tiraspol în raport cu presa și solicită autorităților legitime ale statului să intervină

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea Tiraspolului în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege.

La 21 septembrie, fotojurnalistei Elena Covalenco i-a fost adusă la cunoștință o interdicție de intrare pe teritoriul regiunii transnistrene. Autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului au declarat-o pe Elena Covalenco „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani, în contextul în care în luna iulie curent jurnalista documentase un reportaj la Tiraspol.

Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să ia act de aceste practici sfidătoare și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei.

  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Asociația Presei Independente
  • Asociația Presei Electronice
  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Comitetul pentru Libertatea Presei  
  • Asociația Media Guard
  • Centrul „Acces-Info”
  • Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
  • RISE Moldova
Social Media:

Leave a Comment

Scroll to Top