Sistemul de salarizare la compania „Teleradio Moldova” este într-o perioadă de tranziţie

Sistemul de salarizare la compania publică „Teleradio Moldova” este într-o perioadă de tranziţie. Vechiul model de salarizare a fost anulat, iar noul nu a fost implementat până la capăt, fapt ce trezeşte nemulţumire din partea angajaţilor, care primesc un onorariu mai mic, în pofida faptului că, oficial, acesta a fost majorat. La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei Presei Electronice APEL, autorii unui raport de monitorizare a modului în care se desfăşoară reformele în cadrul radiodifuzorului public naţional.

Potrivit directorului executiv interimar al APEL, Vasile State, vechiul sistem de salarizare presupunea recompense în valoare de peste 50% din salariul integral. Acum salariul de angajat a fost majorat, dar au fost anulate recompensele, astfel salariul integral al angajatului este mult mai mic. „Noul sistem de salarizare presupune şi adăugarea bonusurilor, însă acestea întârzie a fi aplicate”, a spus Vasile State, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Potrivit termenelor stabilite în Caietul de sarcini, sistemul de bonus trebuia a fi implementat de la 1 iulie. O eventuală cauză de întârziere ar fi perioada de criză în care s-a aflat televiziunea timp de un an când nu a avut un director. O altă cauză ar putea fi faptul că diferite subdiviziuni au trecut prin reforme structural instituţionale, unele au trecut mai repede reformele, altele mai încetinit, iar noul sistem de salarizare necesită a fi implementat în ansamblul instituţiei, menţionează Vasile State.

Corneliu Rusnac, expert în cadrul APEL, a spus că actele normative care stabilesc regulamentul sistemului de salarizare şi sistemului de calculare a bonusurilor este unul imprecis, pentru că se resimte o lipsa de concordanţă şi de clasificare concretă. „În regulamentul privind sistemul de bonusuri vedem o numărătoare neuniformă a subdiviziunilor, acest lucru poate crea neconcordanţe în termen, iar în cazul unor conflicte, lucrurile vor fi încurcate şi mai tare”, a spus Corneliu Rusnac.

Social Media:
Scroll to Top