Jumătate dintre televiziunile de top din Rep. Moldova nu răspund misiunii de a informa despre evenimentele de interes public, precum cele legate de războiul dus de Federația Rusă în Ucraina, recurgând, în acest sens, la tehnicile de manipulare prin omisiune sau tăcere. Este una dintre concluziile la care au ajuns experții APEL în urma monitorizării principalelor ediții informative de la șase televiziuni în perioada 07 – 13 noiembrie 2022.
Criteriul de selectare a fost top șase TV în funcție de cotele de audiență, conform datelor măsurătorului de audiență (RTR Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova, Prime TV, TV 6 și Jurnal TV), după cum a explicat Vasile State, unul dintre autorii monitorizării, în cadrul prezentării desfășurate la 24 noiembrie 2022, la o masă rotundă cu participarea membrilor Consiliului Audiovizualului și a reprezentanților posturilor de televiziune și de radio.
Totodată, unele televiziuni au recurs la tehnici noi de distorsionare a mesajului, prin evidențieri contrastante și ruperi de context, aparent, nejustificate. În general, în 1/3 din știrile monitorizate a lipsit contextul (background) ceea ce nu facilitează înțelegerea subiectului de către publicul larg și mai cu seamă de cel puțin avizat.
Autorii și-au propus să urmărească modul în care televiziunile monitorizate relatează despre războiul din Ucraina și să determine posibilul impact al dezinformării. În ansamblu, în cadrul monitoring-ului efectuat pe parcursul unei săptămâni au fost constatate derogări mai puține, ceea ce ar demonstra eficiența măsurilor de descurajare luate de CA în ultima perioadă, a conchis Vasile State.
Monitorizarea a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltare strategică și consolidarea cadrului legal și de reglementare pentru mass-media independentă din Rep. Moldova”, implementat de APEL cu susținerea International Media Support (IMS).
Raportul complet poate fi citit aici: