Activitatea Consiliului Audiovizualului (CA) în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024 a înregistrat progrese, în raport cu alegerile locale din 2023, potrivit unui raport de monitorizare realizat și prezentat, la 28 noiembrie a.c., de către Asociația Presei Electronice (APEL).
În campania electorală, CA a elaborat și prezentat public șase rapoarte săptămânale de monitorizare a reflectării alegerilor (patru în primul tur și două în turul doi de scrutin), două rapoarte de control tematic și două de bilanț, activitate conformă cu cerințele legislației electorale. De remarcat că rapoartele au fost realizate în baza unei metodologii noi, iar monitorii CA au fost instruiți din timp cum să o aplice. Drept urmare, rapoartele de monitorizare în 2024 au fost de o mai bună calitate decât cele din 2023.
În același timp, ca și în alegerile locale din 2023, activitatea CA a fost afectată, în alegerile din 2024, de necesitatea examinării unui număr mare de notificări de neparticipare și de declarații privind politica editorială, multe dintre care de o calitate îndoielnică, precum și a aprobării acestora în câteva ședințe publice. Cu toate facilitările organizat de CA, unii dintre FSM nu au înțeles nici rigorile legislații electorale, nici cum să completeze modelele Declarației. Este motivul, din care CA, în trei ședințe a trebuit să examineze solicitări de aprobare a notificărilor și declarațiilor, iar în altele șase – de modificare a acestora.
Rapoartele pe marginea subiectelor electorale prezentate în ședințele CA au conținut date, analize, informații suficiente și pertinente pentru a le putea dezbate și a aproba decizii predictibile și conforme cu cerințele legale. Totuși, în unele rapoarte au fost atestate anumite deficiențe legate de înțelegerea neuniformă a unor norme legale. În speță vorbim despre obligația de include rubrica „Electorala 2024” înainte și la finalul grupajelor informative dedicate subiectelor electorale în programele de știri, de lipsa înțelegerii ce înseamnă „agitație electorală” care nu trebuie admisă în ziua alegerilor și în cea precedentă, la obligația de notificare în termen de 3 zile cu privire la emisiunile în care au fost tratate alegerile, dar care n-au fost incluse în declarații. Cu referire la acest ultim aspect, vom nota că CA , în aceste alegeri, a recepționat 84 de notificări din partea a 11 SMA privind 354 de programe cu caracter electoral neincluse în declarații.
Activitatea CA în ședințe a fost influențată și de unii factori perturbatori care au ieșit în evidență în timpul dezbaterilor. Unele ședințe publice au irosit timp prețios cu runde de întrebări și răspunsuri între unii membri ai CA și reprezentanți ai aparatului care pregătesc rapoartele pe marginea subiectelor de pe agendă. Analiza a arătat că unii membri ai CA nu-și motivează voturile și nu se manifestă în ședințe publice, alții, dimpotrivă, nu intervin în timpul deliberărilor, ca apoi să folosească foarte mult timp în partea de motivare.
CA în perioada monitorizată a asigurat o transparență, practic, deplină a activității sale. Sunt de salutat inițiativele unor membri ai CA care au completat aria de preocupări în alegeri ale unei autorități de reglementare care acționează responsabil și cu bună credință. Sunt de salutat, de asemenea, cele două inițiative, promovate pe rețelele sociale, privind informarea corectă și de atenționare a riscului creșterii cazurilor de discurs de ură în alegeri, în care CA a acționat ca institut social în interesul publicului larg consumator de informație.
Mai multe detalii în Raportul de monitorizare a activității CA în 2024, elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea strategică și consolidarea cadrului legal de reglementare pentru mass-media independentă din Moldova” cu susținerea International Media Support (IMS), în cadrul New Democracy Fund (NDF) lansat în 2021 de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei pentru a sprijini eforturile societății civile de consolidare a dezvoltării democratice în state din vecinătatea estică a UE – Azerbaijan, Belarus, Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina.
Vedeți și constatările Raportului de monitorizare a activității CA la alegerile din 2023.